RADYOTERAPİ ÜNİTESİ

GENEL BİLGİLER

Kanser : Kanser, vücudumuzun herhangi bir organındaki hücrelerde başlayan kontrolsüz, anormal hücre çoğalmasıdır.

Kanserde kullanılan tedavi yöntemleri şunlardır:

1- Cerrahi

2- Radyoterapi

3- Kemoterapi

4- İmmünoterapi

5- Hormonoterapi

Tıpta radyoterapi adı ile bilinen ışın tedavisi, kanserli hücreleri yok etmek için radyoaktif ışınlar kullanılarak uygulanan kansere yönelik bir tedavi şeklidir. Radyoterapi, kemoterapi ajanları ile birlikte eş zamanlı olarak, radyoterapiden önce, sonra ya da primer olarak uygulanabilir. Günümüzde radyoterapi sayesinde kanser tedavisinde büyük başarılara imza atılmaktadır.

Radyoterapi de amaç kanserli hücrelerin büyümesini, üremesini engellemektir. Çoğu durumlarda ise kanserli hücreler tamamen yok edilmektedir. Kanserli dokuyu tedavi ederken, çevresindeki normal dokulara en az zarar verme ilkesinden hareketle değişik radyoterapi teknikleri geliştirilmiştir.

Radyoterapi iki yöntemden biri ile uygulanabilir; eksternal (= dışarıdan radyoterapi) ya da brakiterapi (= içeriden/yakından radyoterapi). Bazı hastalara önce biri sonra diğeri olmak üzere her ikisi birden uygulanır.
Tümör nedeniyle radyoterapi uygulanması gereken çoğu hastada dışarıdan radyoterapi kullanılır. Eksternal radyoterapi sırasında hastalar radyoterapi cihazı masasına daha önceden tespit edilen radyoterapi alanına dışarıdan foton demetleri ile tedavi edilmektedir. Bu uygulama sırasında hastalar herhangi birşey hissetmemektedir. Bu cihazlardan elde edilen yüksek enerji ışınları tümöre ( ve onu çevreleyen küçük miktarda bir normal dokuya) uygun şekilde yöneltilir. Bu cihazlar değişik şekillerde çalışır. Bazıları deri yüzeyine yakın tümörlerin tedavisinde daha iyi iken, diğerleri vücudun daha derin yerlerindeki tümörler üzerinde iyi sonuç verir.

Radyoterapide en sık kullanılan cihaz türü lineer hızlandırıcılardır (LINAK). Lineer hızlandırıcılar lineer bir tüp içinde yüklü parçacıkları yüksek enerjilere hızlandırmak için yüksek frekansta elektromagnetik dalgaları kullanan bir cihazdır. Bu cihazda elektrik enerjisiyle üretilen yüksek enerjili X- ışınları ile derin yerleşimli tümörler, elektron demetleri ile de yüzeyel tümörlerin tedavisi gerçekleştirilir. Tedavi ile ilgili bilgiler bilgisayarda saklanır ve gerektiğinde kontrol edilebilir. Kullanıcı hatası en az düzeye indirilmiştir. Gelişmiş ülkelerde yaygın olarak kullanılır. Cihazın özelliğine göre aşağıdaki özelliklere sahip olabilir:

1- Klasik 3Boyutlu Konformal RT

2- Yoğunluk Ayarlı RT(IMRT)

3- Görüntü Kılavuzluğunda RT (IGRT)

4- Solunum Senkronize RT (SSRT)

5- Stereotaktik RD/RT

6- Brakiterapi

7- Tomoterapi

8- Proton-terapi

9- Novalis

10- Cyberknife

Radyasyon Onkolojisi

Radyasyon Onkolojisi; iyonizan radyasyon kullanarak radyasyonun kansere etkilerini, tümörlerin davranışlarını inceleyen ve bu alanda araştırma ve uygulama yapan bilim dalıdır. Radyasyon onkolojisinin içinde radyoterapi ve radyo cerrahi olmak üzere iki uygulama alanı bulunmaktadır.

Radyasyon onkolojisi uzmanı; vücudun hangi bölgesine, ne kadar radyoterapi uygulanacağına karar veren doktordur. Tedavi boyunca hastanın takibi, tümördeki değişikliklere bağlı olarak gerekli tedavi değişimi, hastanın yaşadığı yan etkilerin değerlendirilmesi ve tedavisinden sorumludur.

RADYOTERAPİ MERKEZİ

- Merkezimiz; poliklinik, yataklı servis olarak hizmet vermekte olup kliniğimizde ayaktan kemoterapi ünitemiz 20 yataklı servisimizle bölgenin en önemli onkoloji merkezidir Hasta alımına Aralık 2006 yılında başlanmıştır. Yıllık hasta kapasitesi 800-1000 civarinda olmakla birlikte bu sayı her geçen gün biraz daha artmaktadır. Merkezimizde 6 uzman doktor görev yapmaktadır.

Merkezimizdeki Tedavi Cihazları:

1 Adet Lunac-Siemens Premius 3D Plus (6-18 MV Foton, 6-9-12-15-18-21 MeV Elektron)
1 Adet BT-SIM Siemens Somatom Emotion Spiral Tomografi
1 Adet 3 boyutlu planlama Dosigray-Dosisoft
1 Adet Fokal SIM (Konturlama Bilgisayarı)

Merkezimiz hizmete basladığı günden bu yana “insanimiz En iyisine Layiktir” sloganiyla radyoterapi uygulamalarini hastalara sunmaya özen göstermektedir. Bunu sağlamak için modern radyoterapi uygulamasi konusunda önümüzdeki dönemde Görüntü Kılavuzluğunda RT (IGRT) ile tedaviye başlanması planlanmaktadır.